Archief 2011‎ > ‎

Sweeringpartij 8 juli 2011

Kabouters in actie op de Sweeringpartij

Bij de Sweeringpartij is het de traditie dat de kabouters voor het eerst mee gaan kaatsen.

Zo ook deze keer kwamen de kabouters Tim, Nina, Silke, Geeske en tweedejaars kabouter Anouk in actie. Meestal is de Sweeringpartij aan het eind van het seizoen en hebben de kabouters al heel wat kaatstraining gevolgd waardoor ze het beginners kaatsspel kunnen. Deze keer was de Sweeringpartij eerder en was het beginnersspel nog niet uitvoerbaar vandaar dat de hoofdkabouters Hendrik en Jurjen een spellenparcours hadden bedacht die allemaal met het kaatsen te maken hadden.

Een parcours met 6 onderdelen waarvan 3 te maken hadden met de opslag, steeds onderhands gooien en de andere 3 hadden te maken met de uitslag, bovenhands gooien.

Spel 1 bestond uit verschillende ballen zowel groot en klein onderhands in een korf te gooien.

Dit leek makkelijk maar bleek toch nog moeilijker te zijn zodat het record maar op 3 ballen kwam.

Tim scoorde hier zelf nul punten en was volgens hem al uitgeschakeld voor de prijzen.

Bij spel 2 moesten ze met een tennisbal, bovenhands, een blokje van een pion afgooien. Dit was een vet moeilijke oefening volgens de hoofdkabouters maar de kabouter lieten zien dat ze dit onderdeel goed onder de knie hadden en gooiden regelmatig het blokje van de pion af.

Bij spel 3 werden er ze opgedeeld in 2 groepjes. Hier hadden we kleine kabouter Gerrit even bij nodig om twee teams van 3 te krijgen. Ze moesten met tennisballen onderhands gooien, tegen een standbal die dan tegen een bank aan moest komen en zo konden ze dan punten scoren voor het team. Hier werd fel gestreden voor de punten en bij het eind van de stand gelijk.

 Nu was het pauze en hadden we ontzettend zin in een ijsje en konden we even uitrusten van de inspanningen.

 Na de pauze begonnen we met het spel bal op de mat gooien. Hier stonden 5 pionnen op verschillende afstanden van een mat. Bij iedere pion lagen 4 tennisballen. Deze moesten vanaf de pion op de mat gegooid worden. Vanaf pion 3 werd het voor de meeste kabouters moeilijker en werd de mat niet zo vaak meer geraakt.

Spel 5 bestond uit 10 tennisballen bovenhands door een hoepel te gooien. Dit leek simpel maar viel toch nog tegen. Het record kwam toch op 5 ballen door de hoepel te staan.

Het laatste spel was het dobbelsteenspel. Hierbij hadden we weer even de hulp van kabouter Gerrit  nodig om 3 tweetallen te maken. In het veld stonden 6 pionnen kris kras door elkaar en moesten de tweetallen gooien met een dobbelsteen. Het aantal ogen dat ze gooien naar die pion moesten ze draven en daar gingen ze een tennisbal evenveel keer overgooien. Dus bij vier ogen naar pion 4 en 4x overgooien. Dit was een mooie afsluiting van het spellen parcours.

Nu moest hoofdkabouter Hendrik de punten bij elkaar optellen en uitrekenen wie de prijs had gewonnen. Na veel rekenwerk was de uitslag als volgt kabouter Geeske werd 5e, kabouter Nina werd 4e, kabouter Silke werd 3e, kabouter Tim 2e en kabouter Anouk werd 1e.

Bij de prijsuitreiking moesten alle kabouters naar voren komen want er was voor hen allemaal een beker.

Wij vonden het leuk om met jullie deze spelletjes te doen!

De hoofdkabouters.

 

Wedstrijd verslag welpen, pupillen/schooljeugd en jeugd

Vrijdagmiddag 15:00 uur: de regen komt met bakken uit de hemel,  zou het nog droog worden?? Vanaf half vier druppelden langzaam de kinderen het dorpshuis binnen en ondanks de regen pakten ze een balletje om even in te slaan. Kwart over vier werd het uiteindelijk droog en konden de jongens en meiden los.

Bij de welpen stonden er vier partuur op de lijst dus dat was drie x kaatsen. Er werd met veel plezier gekaatst echter Feike Douwe en Marit bleken toch het sterkste partuur, zij wonnen alle drie wedstrijden en wonnen dus de krans (en een telegraaf). De tweede prijs was voor Marije Sweering en Jitse Floris met 2 gewonnen wedstrijden. Als derde eindigden Jacob Breeuwsma en Jelle Damstra.  De vierde prijs was voor Wiebren Posthuma, Jesse Kaptein en Teade Zijlstra. Ze gingen allemaal met een mooie beker naar huis. (voor Wiebren werd er nog een extra beker besteld)

Bij de pupillen/schooljeugd stonden er zes partuur op de lijst, twee poules van drie en daarna de winnaars van beide poules in de finale. In poule 1 streden Tsjeard/Roel, Menno/Welmer en Lisanne/Jeanine tegen elkaar.  Vera nam tijdens de 2e wedstrijd Lisanne haar plaats in (enkelklachten) zodat Jeanine met 2 verschillende maten mocht kaatsen. Tsjeard en Roel kwamen met 2 gewonnen wedstrijden (5-3 6-6 en 5-0 6-0) redelijk gemakkelijk als winnaar uit de bus in poule 1. In poule 2 streden Mente/Dorien, Vera/Geke/Brigitte en Pytrik/Anniek tegen elkaar. Tijdens de eerste wedstrijd tussen Mente/Dorien en Vera/Geke/Brigitte ging de winst heel eenvoudig naar Mente en Dorien (5-0 6-4). De tweede wedstrijd verloren Vera/Geke/Brigitte helaas ook zodat de laatste wedstrijd in de poule beslissen was wie de finale mocht kaatsen. Ook in deze wedstrijd begonnen Mente/Dorien zeer sterk en zetten Pytrik/Anniek al gauw op een 2-0 achterstand. Maar dat lieten de dames niet zomaar toe..langzaam maar zeker pakten ze het ene eerst na het andere eerst en op 5-2 6-0 beslisten zij de wedstrijd en stonden Pytrik/Anniek in de finale. Het werd dus een finale tussen de jongens en meisjes. Het werd een leuke wedstrijd en de winst ging naar de meiden (girlpower!) met 5-3 6-2.  De kransen (en telegraven) gingen dus naar Pytrik en Anniek. De tweede prijs was voor Tsjeard en Roel.

Bij de jeugd stonden er vijf jongens/meisjes op papier.  Eigenlijk dus net één te weinig dus werd Klaas Sytsma gevraagd en bijgevoegd. Zo ontstonden er drie partuur, dus elk twee keer kaatsen.  Partuur nr 1 waren Elma Breeuwsma en Marc Speerstra,  partuur nr 2 waren Jildou Sweering en Rixt Hettinga en partuur nr 3 waren Wout Zijlstra en Klaas Sytsma. Er werden spannende wedstrijden gespeeld (5-3 5-5 5-4) Hierdoor was het verschil tussen de 1e, 2e en 3e slechts 1 punt. Na het optellen van de punten kreeg het mannenpartuur, Wout Zijlstra en Klaas Sytsma, de krans omgehangen.

Zo kwam er weer een eind aan de Sweering partij, de één na laatste ledenpartij voor de jeugd. De slotpartij voor de jeugd is op vrijdag 2 september om 16:00 uur. (de allerlaatste dag van de zomervakantie!)