Archief 2012‎ > ‎

Federatiefeest in Easterein


2 juni 2012 Kaatsfeest in Easterein.

 

Na een eerste succesvolle editie in Scharnegoutum was het aan Easterein om er weer een groot kaatsfeest van te maken. Met de leus “bring de keatsers by it keatsen”  was het weer een prachtig kaatsgebeuren, combinatie van federatie wedstrijden met Hoofdklassepartijen.

Ook dit jaar liet het zonnetje ons niet in de steek al was het wel wat frisser dan vorig jaar ; maar de paraplu kon weer in de auto achterblijven J Er was bij de jeugd voldoende opgave (helaas wel iets minder dan in 2011) om 3 x met een andere lijst en dus een andere maat te kaatsen; zo leer je ook veel meer kaatsers kennen. Harstikke leuk maar wel weer een hele opgaaf voor de “lotingscommissie” en lijstenmakers. Hulde voor deze mensen! In totaal waren er zo’n 80 jeugdleden (welpen/pupillen/schooljeugd/jeugd) die meededen aan deze federatiewedstrijd.

De perken voor de welpen waren in het veld voor de Hoofdklasse Heren gelegd en die van de pupillen in het veld van de Hoofdklasse Dames. Slimme zet van de perkleggers want dit zijn de categorieën die meestal het snelste uit zijn.  Bij de welpen gaat het vaak alleen al om een goede opslag; beheers je deze dan kom je al een heel eind. Het ging bij deze categorie dan ook weer supersnel (as it slydjaget) want toen zij al 2 omlopen gekaatst hadden waren enkele partijen van de schooljeugd en jeugd nog met de eerste omloop bezig. Bij de pupillen werd er al weer meer gekaatst ook al waren ook hier de verschillen af en toe nog groot; spannende partijen werden afgewisseld met heel gemakkelijke (5-0 soms 5-1) partijen. Er werd al super samengewerkt door de 10 11 jarige jongens en meiden. Een plezier om naar te kijken.  Nadat deze categorieën waren uitgekaatst  werden de perken als de wiedeweerga uit de velden gehaald zodat met een “kleine” inspanning de velden voor de Hoofdklasse Heren en - Dames gereed was.

De volgende welpen vielen in de prijzen; er was zowel een prijs voor de A- als B-maat. De eerste prijs was een telegraaf, toch wel een bijzondere prijs. Ik hoorde een van de Veltman-broertjes nog zeggen de kleinste man gaat er met de krans vandoor..ja en klein was deze man maar blijkbaar onverslaanbaar voor de rest ;-):

 1. Ruerd Andringa (A) en Doede de Jager (B)
 2. Aizo Veltman (A) en Anna-Boukje Altenburg (B)
 3. Bert Veltman (A) en Hieke Bootsma (B)
 4. Gerben Gerbrandy (A) en Amber Reijnhoudt (B)
 5. Wilco Lobregt (A) en Erik Wijnja (B)

De volgende pupillen vielen in de prijzen; ook hier was er een prijs voor de A- en B- maat en ook hier kreeg de kranswinnaar een telegraaf mee naar huis :

 1. Klaas Jan Oosterbaan (A) en Wierd Hofstra (B)
 2. Leon van Schepen (A) en Annemar Rypma (B)
 3. Hendrik van der Eems (A) en Jelke Bootsma (B)
 4. Jacob Visser (A) en Marieke Schaap (B)
 5. Wiebren Posthuma (A) en Julia Paauw (B)

Ook bij de schooljeugd waren absoluut leuke wedstrijden te zien. Er werd met elkaar gepraat en ze pepten elkaar positief op als het een klein beetje tegen zat. Ook bij de schooljeugd heb je natuurlijk de nodige verschillen; de ene beheerst de techniek toch een beetje beter dan de ander en in deze categorie komt het verschil van jongens en meisjes ook al naar voren. Een jongen heeft over het algemeen toch meer kracht. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de meisjes dat niet hebben hoor..meisjes zijn op hun beurt dan misschien weer wat slimmer J De jongens en meiden gaan leuk met elkaar om en de meesten kennen elkaar natuurlijk ook al heel wat jaartjes. Ook dank aan de ouders en vrienden/vriendinnen die bereid waren om de telegraaf bij te houden; zo is het voor het publiek ook leuk en gemakkelijk om te zien hoe ver men met de wedstrijd is en wie natuurlijk aan de winnende hand is al is de laatste slag pas bepalend want op 5-1 hoeft het nog steeds niet uit te zijn!

De volgende pubermeiden en – jongens (schooljeugd 12/13/14 jarigen) vielen in deprijzen; ook hier weer een prijs voor zowel de A- als B-maat, een envelop met inhoud en voor de winnaar natuurlijk de krans:

 1. Germ Wijnja (A) en Sanne Hylkema (B)
 2. Johannes Reiker (A) en Marianne de Vries (B)
 3. Solomon de Hoop (A) en Pytrik Zijlstra (B)
 4. Marco Lobregt (A) en Zoe de Jong (B)
 5. Jan Teade Nauta (A) en Geja Hofstee (B)

Bij de oudste jeugd was er helaas wat minder opgave..slechts negen jongens/meiden op papier. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat er afdelingswedstrijden bij de KNKB voor deze categorie was en natuurlijk het feit dat veel jongens/meiden van deze leeftijd (14-16)  al een baantje hebben. Ja wie zal het zeggen. Ze gaan hier geweldig met elkaar om; de grappen en positieve opmerkingen vliegen hier over het veld. De leukste en grappigste  actie (die de schrijfster van dit stukje zag) was het volgende: Lex wist de bal met zijn hand net voor de boven te keren zodat het een kaats zou blijven maar op een of andere manier kreeg hij het voor elkaar om op hetzelfde moment de bal met zijn voet over de boven te schoppen..Hilarisch. Gelukkig kon hij er zelf ook om lachenJ Maar sportief was deze groep absoluut, geweldig hoor jongens en meiden.  Jullie zijn een goed voorbeeld hoe het moet op het kaatsveld. Klasse!

De volgende jongens/meiden (ook A- en B-maat) vielen in de prijzen :

 1. Bote Jellema (A) en Ryckel Dotinga (B)
 2. Lex Potma (A) en Geldou de Boer (B)

De laatste categorie moest iets langer op de prijsuitreiking wachten want de hoofdklasse was al begonnen en zij waren toen ook nog met de laatste omloop bezig. Ach dan heb je ook de kans om de Heren en Dames van de Hoofdklasse aan het werk te zien.

Al met al een fantastische dag voor de jeugd; voor sommigen vanuit Easterein ging hun taak als “blokjerinner” of bij de telegraaf  verder. Volgend jaar zal het feest in Goenga voortgezet worden en hopelijk zijn jullie er dan ook allemaal weer bij. Want hoe meer zielen hoe meer vreugd, of niet dan!!

Ook de Hoofdklassepartijen werden nog onder prachtige weersomstandigheden en met veel publiek aan de kant gespeeld. Top voor elkaar Easterein en natuurlijk alle andere verenigingen, vallend onder Federatie Sneek eo en de commissie want in je uppie kun je dit evenement niet organiseren.

En als ik Coos Veltman mag citeren: Hjoed (2 juni) is in bysûndere dei!! En sa is it mar krekt..

                                                  - - - - - - - - - - 

 Een aantal jeugdleden van onze KF viel in de prijzen:

Bij de pupillen een 5e prijs voor Wiebren Posthuma

Bij de schooljeugd een 1e prijs voor Germ Wijnja en een 3e prijs voor Pytrik Zijlstra

Ook zijn er tijdens deze dag nog foto's gemaakt (met een huis en keuken toestel ) Ben je toch nieuwsgierig of je er op staat klik dan hier