Zaalkaatswedstrijd jeugd Federatie 12 april 2015

Zaalkaatswedstrijd jeugd Sneek 12 april 2015

 

De eerste federatie wedstrijd voor de jeugd  dit jaar; de dag begon net als vorig jaar weer stralend maar we gingen toch fijn naar binnen.  Het was dit jaar alweer voor de derde keer dat naast de trainingen ook de wedstrijd in Sneek was en de jeugd kon deze goed vinden :)

De aanmeldingen bleven dit jaar steken op bijna 40 jongens/meiden;  maar net als de voorgaande jaren waren ze fantastisch enthousiast en liep het als een trein. :)

Om half 10 mocht de jongste categorie van start. Omdat er slechts 3 welpen zich hadden opgegeven voor deze wedstrijd zijn ze in overleg geplaatst bij de pupillen. Dit kwam prachtig uit want zo kregen we een mooi even aantal op papier bij de pupillen. Omdat de niveauverschillen nogal wat groot zijn werd er door de TC besloten om te spelen met drie verschillende lijsten zodat iedereen een keer met een andere maat kon kaatsen. Dat dit een juiste beslissing was bleek wel uit de reactie van de jongens en meiden. Natuurlijk leren ze elkaar op deze manier ook iets beter kennen. Er waren vier perken en 8 partuur elke omloop dus iedereen kon los. De een was nog fanatieker dan de ander en dankzij de ouders/begeleiders werden de punten aan de telegraaf gehangen.  Soms werd gemakkelijk “boven” geslagen want als de bal een keer goed rolt rolde hij makkelijk over de bovenlijn. Dit zal op het veld natuurlijk wel weer anders zijn. Er werd leuk gekaatst,  goed samengewerkt en met een beetje hulp van de ouders/begeleiders kaatsen aangemerkt. Soms was het wel wat lastig om te bepalen of de bal in en/of uit was maar gelukkig kunnen we wel uitgaan van de eerlijkheid en sportiviteit van de jongens en meiden ;) Het ging vlot voorbij en de jongen/meiden wilden het liefst constant door kaatsen. De laatste bal werd dan ook al voor half een geslagen dus netjes op tijd. Nadat alle eersten en tegen eersten bij elkaar opgeteld waren was het tijd voor de prijsuitreiking.  De winnaars waren:

1e prijs voor Ate Schaap en Hieke Bootsma

2e prijs voor Haye Hylkema en Sigrid vd Werf

3e prijs voor Folkert Wesselius en Jannie Leyenaar

Gefeliciteerd met jullie prijzen jongens en meiden en tot op het kaatsveld natuurlijk!!

 Zo rond half een  kon de eerste helft van deze zaalkaatswedstrijd worden afgesloten met een bedankje richting de ouders voor het helpen bij het tellen (telegraaf) . Deze telegrafen waren meegenomen door Age zodat ook het publiek de wedstrijden van de kant goed  kon volgen. Super!

 

 En terwijl de welpen en pupillen met hun ouders richting huis gaan komt de oudere jeugd één voor één binnen druppelen. Het werd al gauw een drukke maar gezellige boel.  Bij de schooljeugd stonden er zes partuur op de lijst en bij de jeugd vier partuur.  Er werd bij de schooljeugd in twee poules gespeeld. Dat de perken kleiner zijn dan op het veld bleek wel zo te zijn; veel buitenslagen en zo. Of misschien eerst weer even wennen aan het wedstrijdkaatsen?. Ook hier kunnen de jongens en meiden het wel met elkaar vinden al kletsen ze elkaar niet de oren van de kop :) Er waren ook maar slechts 3 meiden aanwezig bij de 13 opgaves van de schooljeugd…ik hoop vanaf mei toch meer dame(tje)s op het veld te zien. Er werd soms spannend gekaatst maar nadat iedereen twee keer gekaatst had werd al gauw duidelijk wie er als winnaars uit de poule kwamen.  De broertjes Veltman en hun maten mochten de finale spelen. Ook werd er nog om een derde prijs of niets gespeeld; deze ging tussen partuur 1 (Ruerd en Marit) en partuur 5 (Herre, Ynze en Irma) Het tweetal trok hier bij aan het langste eind en won deze troostfinale met 5-3 6-0. In de finale begonnen Aizo en Ytsen voortvarend en namen al gauw een voorsprong. Dit lieten Bert en Gerben niet zomaar voorbij gaan en kwamen eerst voor eerst steeds dichterbij. Uiteindelijk werd het 5-5  en de punten in het laatste eerst werden om en om verdeeld. De laatste bal werd helaas buiten geslagen door Aizo zodat de winst op 5-5 6-4 naar Bert en Gerben ging met een mooie tweede prijs voor  Aizo en Ytsen. Daarna kon de prijsuitreiking beginnen. En  konden de kransen omgehangen worden en de envelopjes uitgedeeld; het eerste zakgeld van dit kaatsseizoen. Word het gespaard of direct uitgegeven? Dat is de grote vraag ;)

1e prijs voor Bert Veltman en Gerben Gerbrandy

2e prijs voor Aizo Veltman en Ytsen Tamminga

3e prijs voor Ruerd Andringa en Marit Folkertsma

 

Bij de jeugd hadden we 4 partuur op de lijst ; twee  drietallen en twee tweetallen. Helaas minder opgave dan de vorige jaren maar deze jongens en meiden kennen elkaar al heel wat jaartjes dus konden ze er iets moois van maken. Ook hier waren de kleine, smalle zaalperken een verschrikking. Er werd veel buiten geslagen maar daar lieten ze zich niet door kisten. De jeugd had het gewoon gezellig met elkaar en ze gaan fantastisch met elkaar om. Een feest om naar te kijken en te luisteren ;).  Ook is er in een zaal een plafond,  gelukkig buiten straks niet meer :) Een van de ballen is daar ook blijven hangen;  ja en probeer die dan maar weer eens weg te krijgen (word m dus niet)  Maar ze mochten dus drie keer kaatsen, dat beloofde vast spierpijn voor de volgende dag.. De laatste bal werd al voor half vijf geslagen; we waren dus mooi  binnen de tijd klaar. Na wat  spannende en minder spannende partijen werden alle eersten bij elkaar geteld.

Ook hier konden dan uiteindelijk de kransen omgehangen worden en de envelopjes uitgedeeld. Dit blijft vast niet lang in de portemonnee van deze jongens en meiden zitten denk ik zo :)

 1e prijs voor Jelmer de Boer, Hessel de Groot en Timen van Gelderen

2e prijs voor Marco Lobregt, Matthijs Beuckens en  Anniek Folkertsma

 

Het was weer een fantastisch geweldige dag dankzij de jeugd, publiek en hulp van ouders en bestuursleden van de Federatie! We zien jullie vast en zeker wel weer op het kaatsveld en maken er weer een mooi kaatsseizoen van !!!!

 

Jeugdcommissie Federatie Sneek eo

Jeannette Folkertsma

Comments